ІПОТЕЧНЕ КРЕДИТУВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ РИНКУ НЕРУХОМОСТІ В УКРАЇНІ - Ситник, Наталія; Назаркевич, Ігор; Західний, Роман (Фінансовий простір, 2025)
У статті досліджено роль іпотечного кредитування як ключового інструменту стимулювання розвитку ринку нерухомості в Україні. Розглянуто сукупність державних органів, фінансових установ, правових норм та інфраструктурних елементів, що формують середовище для функціонування ринку іпотеки. Проаналізовано сучасний стан ринку іпотечного кредитування та ринку нерухомості, особливо в умовах повномасштабної війни. Визначено основні фактори, що впливають на взаємозв’язок між іпотекою та активністю на ринку житла. Розглянуто державні програми підтримки іпотечного кредитування, зокрема програму «єОселя», та оцінено їх вплив. Визначено ключові проблеми, що стримують розвиток іпотеки (високі відсоткові ставки, ризики воєнного часу, недосконалість законодавства, низька платоспроможність населення), та запропоновано напрями їх вирішення для активізації ринку нерухомості та сприяння економічному відновленню країни.