ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ СТРАХУВАННЯ АВТОТРАНСПОРТНИХ РИЗИКІВ - Попович, Дарія; Ільків, Олег (Фінансовий простір, 2025)
У статті розглянуто значення діджиталізації як стратегічного пріоритету для розвитку страхування автотранспортних ризиків в Україні. Акцент зроблено на трансформації страхових компаній у цифрові організації, орієнтовані на клієнта та інноваційні рішення. Проаналізовано сучасні інструменти діджиталізації, серед яких електронні поліси, мобільні застосунки, онлайн-сервіси, автоматизовані системи на основі AI та Big Data, телематичні пристрої, хмарні технології та інтеграція з державним застосунком «Дія». Визначено переваги цифрової трансформації, зокрема підвищення зручності та доступності страхових послуг, скорочення часу оформлення, прозорість процедур та зниження ризику шахрайства. Окрему увагу приділено ключовим викликам діджиталізації: необхідності гарантування кібербезпеки, фінансовим витратам на інновації, проблемам цифрової грамотності населення та законодавчим обмеженням. Зроблено висновок, що ефективна інтеграція цифрових технологій у страхування автотранспортних ризиків забезпечить зростання конкурентоспроможності страховиків, сприятиме формуванню клієнтоорієнтованої моделі обслуговування та прискорить модернізацію національного фінансового сектору.