СУЧАСНІ ВАЖЕЛІ ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ У РОЗВИТОК ЕНЕРГЕТИЧНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ - Дуб, Андрій; Сусак, Олег (Фінансовий простір, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз сучасних важелів залучення інвестицій в енергетичну сферу України в умовах повномасштабної збройної агресії та повоєнної відбудови. У статті проведено аналіз динаміки та структури інвестицій в енергетичну сферу України за останні роки з урахуванням впливу воєнних дій, міжнародної допомоги та зростання інтересу до відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). На основі відкритих статистичних та аналітичних джерел розглянуто основні тенденції, джерела фінансування, секторальну структуру інвестицій і ключові ризики для подальшого відновлення та трансформації енергетики. Систематизовано ключові механізми фінансового забезпечення, що включають державні програми, міжнародну фінансову допомогу, ринкові та інноваційні інструменти. Досліджено практику застосування зелених облігацій, державно-приватного партнерства, а також роль механізмів страхування воєнних ризиків. Визначено основні виклики та запропоновано напрями для підвищення інвестиційної привабливості галузі.