Relationship Between Oil Prices Shocks And Stock Price Indexes In Iran - Ghobadi, Mohsen; Sharifi, Elhami (Фінансовий простір, 2015)
Дослідження розглядає довгострокову та короткотермінову динаміку цін на нафту, процентних ставок та цін на акції в Ірані за останній 15-річний період 1999-2014 років. Використовуючи тест інтеграції Джохансена, ми знаходимо існування довгострокових відносин рівноваги між ринком нафти та ринком капіталу в Ірані. Короткострокова динаміка між двома ринками аналізується за допомогою автоматичної регресії, причинності VAR. Ми знаходимо односпрямованість причинності від ринку капіталу до ринку нафти. Вплив доміно вгору на ринку капіталу є позитивним для нафтового ринку і залишається статистично значущим протягом декількох тижнів, при цьому має протилежну тенденцію до іноземних процентних ставок. Ці результати мають більш широкі наслідки для інтеграції ринку, політиків та аналітиків у цілому. Оскільки ці ринки є інтегрованими, а не сегментованими, з точки зору інвестицій, скорочення ризику не може бути досягнуто в довгостроковій перспективі шляхом утримання активів з цих ринків в одному портфелі. Однак можливості короткострокової диверсифікації не виключаються.