Сутність та форми економічної свободи та її особливості в Україні - Гордуновський, Олег (Фінансовий простір, 2015)
Розглянуто теоретичні підходи до визначення суті та ролі економічної свободи у ринковій економіці. Досліджено критерії і показники реалізації економічних свобод. Визначено та охарактеризовано внутрішні та зовнішні форми прояву економічної свободи. Проаналізовані фактори, що впливають на зміни у поглядах на роль та межі економічної свободи під впливом трансформації ринкових відносин. Розглянуто міжнародні підходи до оцінки економічної свободи національних економік. Досліджено особливості прояву економічної свободи в Україні з урахуванням впливу невизначеності ринкового середовища і високих трансакційних витрат.