Управління інвестиційним портфелем: реалії сьогодення - Прокопенко, Наталія; Прокопенко, Крістіна (Фінансовий простір, 2016)
В статті розглянуто критерій оптимального інвестиційного портфеля, який представлено, як такий портфель, що забезпечує найбільшу доходність на одиницю ризику, тобто при заданій (очікуваній) доходності оптимального портфеля йому відповідає найменший ризик. В якості міри ризику запропоновано використовувати стандартне відхилення величини дохідності: чим більше значення даного показника, тим більш ризикованим буде портфель. Обгрунтовано, що оперативне управління інвестиційною діяльністю слід досліджувати в двох аспектах: оперативне управління реальними інвестиціями (управління реалізацією реальних інвестиційних проектів); оперативне управління портфелем фінансових інвестицій.Аргументовано, що під оперативним управлінням портфелем фінансових інвестицій розуміють обґрунтування і реалізацію управлінських рішень, які забезпечують дотримання цільового інвестиційного напряму фінансового портфеля згідно з параметрами дохідності, ліквідності та ризику. Доведено, що окремим елементом підсистеми управління залученням інвестиційних ресурсів слід виділити діяльність із залучення фінансових інвестицій. При цьому важливе місце займає вибір інструментів мобілізації ресурсів. Окреслено, що невеликі за розміром підприємства можуть залучати інвестиційні ресурси лише в короткостроковому періоді шляхом випуску векселів, тоді як, наприклад, середні підприємства можуть використовувати в якості інструментів залучення інвестицій також облігації (для середньострокових інвестицій) та акції (для середньострокового та короткострокового інвестування).