Теоретичні засади лізингових операцій як ефективного засобу відновлення національної економіки - Левченко, Олександр (Фінансовий простір, 2017)
У статті досліджено наукові підходи та окреслено понятійний апарат теорії і практики лізингу, визначено сутність лізингових операцій та особливості механізмів їх реалізації. На підставі аналізу особливостей правового забезпечення лізингу в різних країнах, структуровано множину визначень поняття «лізинг», проведено кластеризацію законодавчих документів у сфері лізингу. Зокрема, виокремлено чотири кластери, які регламентують: статус суб’єктів лізингу; відносини між суб’єктами лізингу; відносини суб’єктів лізингу та органів державної влади; відносини суб’єктів лізингу з фінансовими установами, інформаційними агентствами. Узагальнено види і форми лізингових платежів. Охарактеризовано етапи здійснення лізингових операцій за організаційно-управлінським і фінансово-економічним підходами. Подальші дослідження полягатимуть у вирішенні проблемних питань побудови фінансово-кредитного механізму та управління ризиками лізингових операцій.