Estimation And Forecasting Of The Value Of National Intellectual Capital Of Ukraine In Terms Of Structural And Innovative Transformations - CherkashynaТеtiana (Фінансовий простір, 2017)
Дослідженням встановлено, що в сучасній науці існують три основні групи методів визначення вартості інтелектуального капіталу національної економіки: методи прямого вимірювання (або витратні методи), методи ринкової капіталізації та методи нефінансової оцінки. Доведено, що найбільш доцільними для оцінювання вартості інтелектуального капіталу національної економіки в умовах структурно-інноваційних трансформацій є витратні методи, сутність яких полягає у тому, що вартість інтелектуального капіталу національної економіки розраховується як сума витрат основних макроекономічних суб’єктів (держави, підприємств, домогосподарств, зовнішньоекономічного сектора) на його формування, накопичення, використання і розвиток. Розраховано вартість інтелектуального капіталу національної економіки України у 2010-2016 рр. і на цій основі побудовано економетричну модельапроксимілюючої функції зростання вартості інтелектуального капіталу України, яка статистично підтвердила і поглибила гіпотезу автора про наявність тенденції (тренду) його збільшення.