Інструменти банківського нагляду на консолідованій основі - Башлай, Сергій (Фінансовий простір, 2011)
Застосування інструментів нагляду на консолідованій основі повинне забезпечувати належний аналіз складу та змісту діяльності банківської групи, оцінку фінансового стану банків – учасників групи та рівня ризиків. Відповідні зміни в законодавстві закріпили за НБУ певні засоби впливу на діяльність банків, капітал, якість активів, ліквідність, рівень прийнятих ризиків. У статті наведені результати вивчення міжнародного законодавства та досвіду, визначені економіко-правові умови вітчизняної реальності та систематизовані дослідження наукових здобутків щодо питань забезпечення ефективного банківського нагляду. Ці аспекти були покладені в основу визначення науково-методологічних засад сутності та порядку застосування інструментів консолідованого характеру, як логічного продовження формування в банківській сфері України системи ризик-орієнтованого нагляду