Якість банківського продукту: економічний зміст та практика формування - Люзняк, Мирослава; Стефанчук, Наталія (Фінансовий простір, 2011)
Визначено актуальні проблеми діяльності банківських установ в умовах конкурентного ринку та проведено критичний аналіз банківської практики щодо підходів до управління якістю банківських послуг у контексті підвищення ефективності банківського бізнесу. Досліджено зміст категорії «якість банківського продукту» з позицій клієнта та банку