Еволюція i класифікації показників оцінювання фінансової безпеки банків - Лісняк, Андрій (Фінансовий простір, 2018)
Викладено результати досліджень у сфері фінансової безпеки банку в контексті показників її оцінювання, а також простежено еволюцію застосування цих показників. На основі проведеного аналізу визначено, що до основних класифікацій показників вимірювання фінансової безпеки банку можна віднести їхній поділ на екзогенні та ендогенні фактори; фактори мікро-, мезо- і макрорівня; фактори безпосереднього та опосередкованого впливу; фінансові і нефінансові показники; абсолютні, відносні та агреговані показники; облікові, ринкові та комбіновані показники. Обґрунтовано, що відбір показників і встановлення структури причинно-наслідкових зв’язків між ними в системі оцінювання фінансової безпеки банку варто проводити на основі концепції Збалансованої системи показників BSC, яка має за мету подолати недоліки статичного підходу системи балансових показників, доповнивши їх нефінансовими показниками.