Структурний аналіз оборотних активів машинобудівних підприємств - Касич, Алла; Полосіна, Альона; Попова, Яна; Шахмаєва, Анна (Фінансовий простір, 2018)
Присвячено дослідженню структурних особливостей оборотних активів підприємства. Акцентовано увагу на необхідності поглиблення аналізу запасів і виробничих запасів, що дасть можливість сформувати більш якісну інформаційну базу для управлінських рішень щодо оборотних активів. Для підвищення якості дослідження запасів запропоновано використовувати структурний аналіз, який дає можливість визначити роль (частку) оборотних активів, запасів і виробничих запасів у активах підприємства, дослідити структуру запасів і тенденції структурних зрушень, які визначають потребу підприємства в матеріальних ресурсах, а отже, в обігових коштах. Наголошено на важливості врахування зарубіжного досвіду для розроблення політики управління щодо оборотних активів, оскільки підприємства — галузеві лідери мають дещо інші структурні характеристики активів та оборотних активів. Опрацьовано ключові індикатори структури майна на прикладі зарубіжних підприємств, які є конкурентами і галузевими лідерами. Установлено суттєві невідповідності у структурних характеристиках як активів, так і запасів, а це означає нові цільові орієнтири для політики управління оборотними активами на перспективу.