Стратегічне управління розвитком soft-skills як метод трудової мотивації банківських працівників - Циганюк, Дмитро (Фінансовий простір, 2015)
В даній статті обґрунтовано зростаючу важливість стратегічного управління розвитком «Soft Skills» та його зв’язок з мотивацією банківського персоналу. Доведено, що на сьогодні «Soft Skills» мають більше значення для нарощування ефективності банківських продажів ніж «Hard Skills», причинами чого виступають сучасні тенденції у розвитку банківського програмного забезпечення як для внутрішнього, так і для зовнішнього користування. Ґрунтуючись на результатах власних наукових досліджень та досліджень зарубіжних вчених запропоновано стратегічні орієнтири розвитку «Soft Skills» у вітчизняних банках.