Дистанційне обслуговування як перспективна складова системи дистрибуції банківських продуктів - Костогриз, Вікторія; Овчарук, Олександр (Фінансовий простір, 2011)
В статті проведено аналіз і систематизацію теоретичних та практичних аспектів, пов’язаних з оцінкою перспектив та особливостей організації дистанційного обслуговування як важливої складової системи дистрибуції банківських продуктів, порівняно з традиційними методами. Визначено основні бар’єри, що гальмують значне використання Інтернет-банкінгу на банківському ринку України та запропоновано основні шляхи їх подолання.