Сучасний стан, юридичні аспекти діяльності, проблеми розвитку об’єднаних територіальних громад та шляхи їх вирішення - Петько, Володимир; Ярмоленко, Віталіна (Фінансовий простір, 2019)
В статті проаналізовано динаміку утворення об’єднаних територіальних громад, в умовах орієнтації національної економіки на зарубіжний досвід. Доведено, що саме об’єднані територіальні громади є фундаментом формування нової політики сталого розвитку територій України. Після проведення дослідження було встановлено, що за останні роки було прийнято деякі законодавчі та нормативні акти, які регулюють проблемні питання процесу формування та розвитку ефективних, потужних територіальних громад. Розглянуто проблеми розвитку об’єднаних територіальних громад та визначити шляхи їх вирішення. Вивчено досвід пошуку та залучення коштів для соціально-економічного розвитку. Обґрунтовано заходи, які доцільно проводити громадам з метою підвищення інвестиційної привабливості території.