Міжнародні індексні системи оцінки бізнес-середовища в Україні - Онищенко, Світлана; Маслій, Олександра (Фінансовий простір, 2020)
Дослідження проблем розвитку бізнес-середовища та оцінка його якісних характеристик з огляду на досягнення пріоритетних цілей розвитку бізнесу в Україні розглядається як один із головних напрямів відновлення економічного зростання та підвищення добробуту громадян країни. Узагальнено показники та методики оцінювання бізнес-середовища з використанням транснаціональних компаративних міжнародних індексних систем. Виявлено критичні відставання України від середньосвітових параметрів конкурентоспроможності національної економіки. Зроблено висновок, що нагальною є необхідність усунення інституційних деформацій бізнес-середовища, максимальної захищеності від опортуністичної поведінки економічних агентів, дуалізму законодавчого забезпечення та в цілому покращення умов ведення бізнесу.