Альтернативні валюти як драйвер грошового плюралізму - Пантєлєєва, Наталія; Бондар, Жанна (Фінансовий простір, 2021)
В статті обгрунтовано значення альтернативних валют у формуванні грошового плюралізму, наявність сильної кореляції між їх виникненням і розвитком та економічними кризами, науково-технічним прогресом і глобальними трендами. Доведено зміну парадигми сприйняття альтернативних валют – від прямого протистояння та конкуренції до співіснування у доповненні до традиційної грошової системи. Розкрито сутність альтернативних валют, їх функції та топологію, виявлено характеристичні особливості окремих їх видів, зокрема, валют, що засновані на часу, енерговалют, цифрових валют, валют громад, на основі компаративного аналізу, визначено їх сильні і слабкі сторони, а також можливості і загрози для їх прийняття і поширення.