ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ НА БАНКІВСЬКИЙ СЕКТОР - ВІЛЬЧИНСЬКА, Оксана; ПРОКОПОВИЧ-ПАВЛЮК, Ірина (Фінансовий простір, 2023)
Цифрова економіка перетворюється на основний драйвер економічного зростання в усьому світі, і в цьому контексті електронна комерція виконує ключову роль. Становлення цифрової роздрібної торгівлі неможливе без ефективних механізмів безготівкових розрахунків. Зростання обсягів електронної комерції прямо корелює з поширенням мобільних пристроїв, таких як смартфони, та поліпшенням доступу до мережі Інтернет. Смартфони та інші гаджети стають невід’ємною частиною повсякденного життя для мільйонів людей по всьому світі. Зокрема, за допомогою цих пристроїв споживачі можуть здійснювати покупки в будь-який час і в будь-якому місці, користуючись електронними платіжними системами та безпосередньо переходячи до оплати через мобільні додатки або онлайн-платформи. Необхідно враховувати, що зміна економічних умов, таких як пандемія та збройні конфлікти та війна, суттєво впливає на споживчу поведінку. В умовах невизначеності та ризиків люди зазвичай переходять до консервативних стратегій управління фінансами, активно використовуючи готівку та обмежуючи витрати. Проте, ті ж самі умови змушують споживачів шукати альтернативні шляхи здійснення покупок, зокрема віддаючи перевагу електронним каналам замовлення та оплати. В межах цієї роботи плануємо дослідити особливості споживчої поведінки та функціонування економіки на основі аналізу даних банківського сектору та сегменту електронної комерції. Це дозволить нам отримати глибше розуміння того, як змінюється споживча поведінка в умовах цифрової економіки та як це впливає на економічні процеси, а також змоделювати зміну валового внутрішнього продукту залежно від обсягів безготівкових коштів.