ВИКОРИТАННЯ СТОХАСТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНО ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ - Мищишин, Орест; Борщук, Ірина; Михайлишин, Тарас (Фінансовий простір, 2023)
Дослідження та моделювання соціально-економічних процесів передбачає перехід від детермінованих величин до стохастичних, що визначає використання нормального розподілу для економічних параметрів. Створення змінних в часі стохастичних моделей можливе на базі теорії випадкових процесів. Оскільки більшість економічних величин представлені в агрегованому виді, а розподіл величин та їхня частота появи, як правило відсутні, тому в роботі створено максимально наближену до реальності динамічну стохастичну модель заробітної плати для працівників великого підприємства або мешканців територіальної одиниці. Розрахунок оптимальної кількості розмірного ряду взуття та одягу для окремих країн дозволяє оптимізувати прибуток великих мереж магазинів, на основі даних про розподіл розмірного ряду товарів. Цікавим також є порівняння спектру розмірного ряду для споживачів різних країн, що уніфікує підходи для вибору розмірного ряду.