МИТНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ У ВОЄННИЙ ПЕРІОД: АДМІНІСТРАТИВНИЙ АСПЕКТ (НА ПРИКЛАДІ ВОЛИНСЬКОЇ МИТНИЦІ) - Дубик, Вікторія; Олійник, Олександра (Фінансовий простір, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз митної політики України в умовах воєнного стану та її ролі у зміцненні фінансової безпеки держави. Показано, що починаючи з 2022 року суттєві зміни у функціонуванні прикордонної інфраструктури призвели до закриття низки пунктів пропуску на білоруському напрямі, що своєю чергою зумовило перенаправлення транспортних потоків у бік Польщі та посилення навантаження на Волинську митницю. У роботі розглянуто адміністративну практику Волинської митниці, яка стала елементом забезпечення безперервності імпортних та транзитних операцій. Особливу увагу приділено ризикам, що виникають у процесі митного контролю: заниженню митної вартості, некоректному підтвердженню походження товарів, неправомірному застосуванню пільгових режимів. Методологічною основою дослідження стали аналіз і синтез, логіко-інституційний та порівняльний методи, а також контент-аналіз нормативно-правових актів і первинних документів зовнішньоекономічної діяльності. Узагальнено практику застосування сертифікатів EUR.1, використання методів визначення митної вартості, роль торгово-промислових палат у підтвердженні параметрів зовнішньоекономічних операцій. Результати дослідження свідчать, що ефективне митне адміністрування напряму впливає на стабільність бюджетних надходжень, формує умови для фінансування оборонних і соціальних потреб, а також забезпечує довіру бізнесу та міжнародних партнерів. Запропоновано практичні рекомендації щодо цифровізації процедур митного контролю, впровадження автоматизованого ризик-менеджменту, розвитку співпраці з митними органами ЄС та вдосконалення обміну даними між митницею і податковою службою. Наукова новизна статті полягає у цілісному розгляді митної політики як складової системи фінансової безпеки держави у воєнний час. Практична значущість отриманих результатів полягає в можливості використання висновків і пропозицій у процесі вдосконалення державної митної політики та адаптації її до європейських стандартів.