Витоки формування ринку вільнонайманої праці в Україні (теорії та практика питання) - Олександр Гуржій (Фінансовий простір, 1970)
У статті на основі значної кількості першоджерел і статистичних даних здійснена спроба висвітлення однієї з найбільш дискусійних науково-теоретичних проблем в історіографії – витоків формування національного ринку вільнонайманої праці. Широкі узагальнення та конкретні порівняння дозволили авторові розглянути українські тенденції розвитку процесу на тлі компонентів Російської держави та Західноєвропейських країн другої половини XVIIXVIII ст.