Фінансовий потенціал як складова ендогенного потенціалу інноваційного розвитку економіки - Олександра Гуменюк (Фінансовий простір, 2013)
У статті подано визначення фінансового потенціалу як комплексу взаємопов’язаних фінансових ресурсів і здатностей до їх реалізації, що визначають його спроможність приводити у відповідність до зовнішніх вимог внутрішні можливості. Складовими фінансового потенціалу визначено фінансовий потенціал населення з його організованими та неорганізованими заощадженнями, потенціал ринку фінансових послуг, зокрема факторингові та лізингові послуги як джерело додаткових економічних можливостей інноваційного розвитку. Окремою ланкою фінансового потенціалу виокремлюємо венчурні фонди та можливість до залучення довгострокових інвестицій для реалізації інноваційних проектів. Проблемою сучасного стану фінансування інноваційних проектів є слабкий розвиток інфраструктури реалізації фінансового потенціалу. Великий ступінь недовіри населення до банківської системи впливає на поширеність лише короткострокових депозитів, тому пропонуємо як один зі шляхів залучення «довгих грошей» провести пенсійну реформу за аналогією з Республікою Польщі.