Аналіз зовнішніх активів реального сектору економіки України - Дар'я Гордєєва (Фінансовий простір, 2015)
У  даній  статті  проаналізовані зовнішні  активи  реального  сектору  економіки (підприємств та домогосподарств). Аналіз статистики міжнародної інвестиційної позиції показав, що основними активами даного сектору є  валюта  та  депозити,вагому  частину  серед яких  складає  готівкова  валюта  поза  банками, а  також  торгові  кредити.  Проаналізовані  потоки готівкової валюти поза банками та такі джерела її формування як сальдо купівлі-продажу валюти  населенням  та  грошові  перекази  з-за кордону. Збільшення відтоку валюти поза банки супроводжується попитом на валюту з боку реального сектору не тільки у кризові періоди, а  й  під  час  проведення  виборів,  що  свідчить про  недовіру  до  національної  валюти.  Також проаналізовані  обсяги  «втечі  капіталу»  на основі аналізу статей платіжного балансу.