Видова систематизація фінансових посередників як основа формалізації їх системи - Наталія Цікановська (Фінансовий простір, 2015)
Здійснено  критичний  аналіз підходів до поділу фінансових посередників та на цій  підставі  ідентифіковано  та  упорядковано класифікаційні  ознаки  фінансових  посередників і подано основні їх види. Формалізовано систему  фінансових  посередників  з  урахуванням  основних  властивостей  відкритих  систем,  ролі органів  державного  нагляду  та  саморегулівних організацій  у  функціонуванні  фінансових посередників,  видів  фінансових  посередників  за типом активних фінансових операцій, переліку установ, що надають допоміжні послуги у сфері фінансового посередництва.