Теоретичні засади лізингових операцій як ефективного засобу відновлення національної економіки - Олександр Левченко (Фінансовий простір, 2017)
У  статті  досліджено  наукові підходи  та  окреслено  понятійний  апарат теорії  і  практики  лізингу,  визначено  сутність лізингових операцій та особливості механізмів їх  реалізації.  На  підставі  аналізу  особливостей  правового  забезпечення  лізингу  в  різних країнах,  структуровано  множину  визначень поняття  «лізинг»,  проведено  кластеризацію законодавчих документів у сфері лізингу. Зокрема,  виокремлено  чотири  кластери,  які  регламентують: статус суб’єктів лізингу; відносини між  суб’єктами  лізингу;  відносини  суб’єктів лізингу  та  органів  державної  влади;  відносини суб’єктів  лізингу  з  фінансовими  установами, інформаційними  агентствами.  Узагальнено види  і  форми  лізингових  платежів.  Охарактеризовано етапи здійснення лізингових операцій за  організаційно-управлінським  і  фінансово-економічним  підходами.  Подальші  дослідження полягатимуть у вирішенні проблемних питань побудови  фінансово-кредитного  механізму  та управління ризиками лізингових операцій.