Податкове навантаження банківського сектору як індикатор ефективності його функціонування - Ольга Брежнєва-Єрмоленко; Макар Халявка (Фінансовий простір, 2018)
Проведено  дослідження  поточних  змін податкового  законодавства  щодо  оподаткування  банківських  установ.  Здійснено  аналіз  сучасного стану  розвитку  банківської  системи  за  основними показниками, що впливають на формування податкового навантаження банківських установ. На основі відповідних статистичних даних визначено податкове навантаження з податку на прибуток у фінансовому результаті банків України за період останніх років.  Розкрито  роль  податкового  менеджменту  в системі  оптимізації  податкового  навантаження комерційних банків у межах чинного податкового законодавства.