Трансформація інституціонального середовища фінансового сектору економіки України - Сергій Колодій (Фінансовий простір, 2018)
Досліджено  проблеми  трансформації інституціонального середовища фінансового сектору економіки України. Окреслено види трансформацій реального та фінансового секторів еконо міки в умовах загальної системної трансфор мації. Виділено три підходи до оцінки перехідних (трансформаційних)  процесів.  Описано  ключові  характеристики інституціональних змін у рамках інститу-ціональної  трансформації.  Дослід жено  складові індексу  моніторингу  реформ  як  базового  показника оцінки  трансформації  інституціонального  середовища  в  Україні.  Показано,  що  трансформація являє  собою  зміну  формальних  інститутів,  може призвести  до  поліпшення  інституціонального  середовища  та  зниження  трансакційних  витрат,але сама по собі призводить до виникнення трансформаційних трансакційних витрат. Оцінку результатів трансформації доцільно проводити на основі зіставлення трансакційних витрат, що були понесені  в  процесі  її  проведення,  з  отриманими  вигодами  та  оцінки  динаміки  глобальних  індексів,  що дозво ляють визначити якість інституціонального середовища.