Основні принципи організації ефективної системи комплаєнс-контролю та проблеми їх впровадження у банках України - Ярослав Омельчук; Інна Кочума (Фінансовий простір, 2018)
Досліджені основні проблеми формування та практичного застосування системи комплаєнс  у  вітчизняних  банках.  Визначені  роль  та  місце підрозділу комплаєнс у банківській установі відповідно  до  моделі  «трьох  ліній  захисту»  та  сформульовано основні вимоги, що мають враховуватись при організації його діяльності. Проаналізовано  сутність  і  причини  комплаєнс-ризиків  та  розроблено  критерії  ефективності  системи комплаєнс у банку.