Еволюція наукових підходів до окреслення змісту банківської діяльності - Віра Огородник (Фінансовий простір, 2018)
Дослідження  присвячено  аналізу еволюції наукових поглядів на зміст банківської діяльності,  а  також  визначенню  ролі  банків  у соціально-економічному розвитку країни. Установлено,  що  банківська  діяльність  виступала  предметом  досліджень  численних наукових  шкіл,  зокрема  меркантилізму,  фізіократії,  класичної  політичної  економії,  неокласичної,  а  також,  починаючи  з  ХІХ  століття,  її  досліджували  представники  вітчизняної  науки.Розглянуто специфіку банківської діяльності та обґрунтовано результати взаємодії банків із домогосподарствами, підприємствами і державою.