Формування системи управління підприємством на засадах конролінгу - Олена Головко; Тетяна Пащенко (Фінансовий простір, 2018)
Розглядається  система  фінансового контролінгу на підприємстві як концепція успішного  управління  фінансами.  Проаналізовано підходи до визначення сутності дефініції «фінансовий  контролінг»,  визначено  завдання фінансового контролінгу. Зазначено основні переваги  і  недоліки  впровадження  контролінгу  в діяльність вітчизняних підприємств. Розглянуто етапи впровадження системи контролінгу в діяльність підприємства, охарактеризовано кожний  з  етапів.  Обґрунтовано  доцільність упровадження контролінгу на підприємстві. Проведено  моніторинг  фінансового  стану ПАТ «ХМЗ «Світло Шахтаря», використано спеціальні методи фінансового контролінгу. За допомогою  SWOT-аналізу  виявлено  сильні/слабкі сторони, а також можливості/загрози для подальшого розвитку ПАТ «ХМЗ «Світло Шахтаря». Використовуючи АВС-аналіз, доведено важливість певних груп витрат.