Еволюція i класифікації показників оцінювання фінансової безпеки банків - Андрій Лісняк (Фінансовий простір, 2018)
Викладено  результати  досліджень  у  сфері  фінансової  безпеки  банку  в  контексті показників її оцінювання, а також простежено  еволюцію  застосування  цих  показників. На основі проведеного аналізу визначено, що до  основних  класифікацій  показників  вимірювання фінансової безпеки банку можна віднести їхній поділ на екзогенні та ендогенні фактори; фактори  мікро-,  мезо-  і  макрорівня;  фактори безпосереднього  та  опосередкованого  впливу; фінансові  і  нефінансові  показники;  абсолютні, відносні та агреговані показники; облікові, ринкові та комбіновані показники. Обґрунтовано, що відбір показників і встановлення  структури  причинно-наслідкових зв’язків між ними в системі оцінювання фінансової безпеки банку варто проводити на основі  концепції  Збалансованої  системи  показників  BSC,  яка  має  за  мету  подолати  недоліки  статичного  підходу  системи  балансових показників,  доповнивши  їх  нефінансовими  показниками.