Методичний інструментарій оцінки ефективності реалізації стратегії фінансової безпеки підприємства - Марина Дем'янчук (Фінансовий простір, 2018)
Сучасні  підприємства  функціонують у таких несприятливих умовах, як: нестабільність політичної та економічної ситуації, мінливість  навколишнього  середовища,  анексіоністський вплив на безпосереднє оточення, що  призводить  до  негативних  результатів їхньої діяльності, а отже, на передній план виступає дослідження проблем фінансової безпеки підприємства.Метою роботи є формування методичного інструментарію оцінки ефективності реалізації стратегії фінансової безпеки підприємства.Нестабільний  рівень  ефективності  системи управління фінансовою безпекою є причиною кризових явищ, їх орієнтованості на боротьбу з  результатами  негативного  впливу  факторів  зовнішнього  і  внутрішнього  середовища,  а не на попередження і вчасну нейтралізацію потенційних  ризиків  і  загроз.  Дієвим  інструментом розв’язання цієї проблеми є обґрунтована цілеспрямована стратегія фінансової безпеки, при  впровадженні  якої  великого  значення  набуває  її  економічна  ефективність.  Щоб  забезпечити високу ефективність стратегії фінансової безпеки, необхідним є оцінювання впливу впровадження i розвитку зазначеної стратегії   на  фінансові  результати  діяльності  підприємства.Основними  для  визначення  ефективності стратегії  фінансової  безпеки  підприємства  є економічний, ресурсний i соціальний ефекти. Економічний  ефект  охоплює  систему  показників, які  відображають  відношення  результатів  і витрат  при  забезпеченні  фінансової  безпеки підприємства.  Ресурсний  ефект  від  упровадження  стратегії  фінансової  безпеки  підприємства  полягає  у  зміні  обсягів  матеріальних, технічних,  інвестиційних,  трудових,  енергоощадних ресурсів. Соціальний  ефект  полягає  у  визначенні внеску  реалізації  стратегії  в  соціальну  відповідальність підприємства, розвиток його корпоративного управління, а також у поліпшення життя працівників підприємства. Ефект від застосування нововведень на рівні  конкретного  підприємства  завжди  буде  вимірюватися економічними показниками, зокрема, обсягом збільшення прибутку, отриманого шляхом  економії  від  зниження  собівартості  і збільшення  доходів  від  зростання  обсягу  реалізації тощо. Між усіма складовими сумарного ефекту від упровадження стратегії фінансової безпеки представлено їхній взаємозв’язок.При  дослідженні  сумарного  ефекту  від  реалізації  стратегії  фінансової  безпеки  підприємства  слід  ураховувати  виконання  таких  критеріїв,  як  зовнішня  узгодженість  стратегії, що  передбачає  визначення  рівня  узгодженості стратегії  управління  фінансовою  безпекою  з корпоративною  стратегією;  внутрішня  збалансованість  стратегії  —  передбачає  визначення  рівня  розвитку  ресурсів  для  здійснення фінансової  діяльності  підприємства;  фінансової  структури  і  компетенцій  підприємства зі  здійс нення  фінансової  діяльності;  ефективність стратегії — передбачає дослідження рівня загальної економічної ефективності.