Іноземні інвестиції − важливий фактор підвищення конкурентоспроможності та ефективності економіки України - Ганна Карчева; Ольга Галицька (Фінансовий простір, 2018)
Розглянуто  теоретичні  i  практичні аспекти стимулювання надходжень іноземних  інвестицій  в  Україну  та  поліпшення  їх використання  з  метою  підвищення  конкурентоспроможності та ефективності економіки, забезпечення її стабільного розвитку. Доведено, що несприятливий інвестиційний клімат, низькі темпи економічного зростання, високі  інвестиційні  ризики  стримують  надходження  іноземних  інвестицій  в  Україну.  Досліджено роль іноземних інвестицій у розвитку країн-реципієнтів  залежно  від  обраної  моделі економічного розвитку. За допомогою побудованих економетричних моделей  установлено,  що  економіка  України розвивається за екзогенною моделлю залежного розвитку. Обгрунтовано, що важливу роль у розвитку економіки  України  відіграють  іноземні  інвестиції,  обсяг  яких  значною  мірою  залежить  від величини експорту, ВВП і динаміки валютного курсу.