Стратегічне управління розвитком soft-skills як метод трудової мотивації банківських працівників - Дмитро Циганюк (Фінансовий простір, 2015)
В даній статті обґрунтовано зростаючу  важливість  стратегічного  управління розвитком  «Soft  Skills»  та  його  зв’язок  з мотивацією  банківського  персоналу.  Доведено, що на сьогодні «Soft Skills» мають більше значення для нарощування ефективності банківських продажів  ніж  «Hard  Skills»,  причинами  чого виступають  сучасні  тенденції  у  розвитку банківського  програмного  забезпечення  як  для внутрішнього,  так  і  для  зовнішнього  користування.  Ґрунтуючись  на  результатах  власних наукових  досліджень  та  досліджень  зарубіжних вчених  запропоновано  стратегічні  орієнтири розвитку «Soft Skills» у вітчизняних банках.