Ризики використання віртуальних валют для цілей легалізації (відмивання) коштів, здобутих злочинним шляхом - Оксана Завалій (Фінансовий простір, 2019)
В статті здійснено узагальнення позицій міжнародних організацій та урядів країн світу до правового статусу віртуальних валют; дослідження концептуальних положень FATF і Ради Європи до розуміння та зниження ризиків у сфері ПВД/ФТ, пов’язаних з віртуальними валютами. Обгрунтовано можливість використання віртуальних валют для цілей відмивання коштів, фінансування тероризму, кібершахрайства, ухилення від сплати податків за рахунок невизначеності їх економічної сутності та правового статусу, відсутності контролю з боку суб’єктів фінансового моніторингу та органів державної влади, а також таких особливостей як доступність, швидкість обігу, анонімність. Виявленно характеристичних особливостей сукупності можливих ризиків використання віртуальних валют, окреслено підходи організації фінансового моніторингу та нагляду за операціями із використанням віртуальних валют для мінімізації ризиків, загроз і негативних впливів.