Фінансова безпека в умовах цифрової економіки: очікування і реальність - Наталія Пантєлєєва (Фінансовий простір, 2020)
В статті проведено аналіз наукових поглядів на сутність і чинники фінансової безпеки. Розкрито характеристики цифрових технологій і фінансових інновацій на їх основі щодо очікувань і впливів на фінансову безпеку. Визначено, що криптовалюта є радикальною фінансовою інновацією, зі зростанням капіталізації ринку якої варто очікувати виникнення ризиків для монетарної політики, міжнародної валютної системи, міжнародних розрахунків і кредитування, залучення інвестицій тощо. Охарактеризовано позицію центральних банків щодо регулювання криптовалют та випуску цифрової валюти центральних банків. Надано оцінку можливим наслідкам впливу поширення криптовалюти на бюджетну безпеку. Узагальнення практики оподаткування криптовалют, дозволило визначити загрози податкової безпеки та завдання їх нейтралізації. Обгрунтовано потенційні можливості цифрових технологій (Big Data, штучний інтелект, машинне навчання, блокчейн) і фінансових інновацій на їх основі щодо зміцнення фінансової безпеки.