Правові аспекти організації безготівкових розрахуків у діяльності суб’єктів господарювання - Сергій Брайченко; Артем Колісник; Світлана Майстренко; Валентина Фоменко (Фінансовий простір, 2021)
У статті проведено дослідження основних напрямів правового регулювання безготівкових розрахунків у  діяльності суб’єктів господарювання. Доведено, що розрахунки у господарської діяльності - це господарські правовідносини, які виникають при виконанні фінансових зобов’язань, що створюються в силу дії нормативного акту або певного договору. Авторами встановлено, що предметом регулювання інституту безготівкових розрахунків є не лише господарські, а й цивільні правовідносини, які виникають між банком та клієнтом, а також адміністративні та фінансові, і насамкінець - інформаційні відносини, що тісно пов’язані з обігом паперових та електронних документів, оскільки при здійсненні безготівкових розрахунків створюються документи, які передбачені нормативними документами Національного банку України.