ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ НА БАНКІВСЬКИЙ СЕКТОР - Оксана ВІЛЬЧИНСЬКА; Ірина ПРОКОПОВИЧ-ПАВЛЮК (Фінансовий простір, 2023)
Цифрова економіка перетворюється на основний драйвер економічногозростання в усьому світі, і в цьому контексті електронна комерція виконує ключовуроль. Становлення цифрової роздрібної торгівлі неможливе без ефективнихмеханізмів безготівкових розрахунків. Зростання обсягів електронної комерції прямокорелює з поширенням мобільних пристроїв, таких як смартфони, та поліпшеннямдоступу до мережі Інтернет.Смартфони та інші гаджети стають невід’ємною частиною повсякденногожиття для мільйонів людей по всьому світі. Зокрема, за допомогою цих пристроївспоживачі можуть здійснювати покупки в будь-який час і в будь-якому місці,користуючись електронними платіжними системами та безпосередньо переходячидо оплати через мобільні додатки або онлайн-платформи.Необхідно враховувати, що зміна економічних умов, таких як пандемія та збройніконфлікти та війна, суттєво впливає на споживчу поведінку. В умовах невизначеностіта ризиків люди зазвичай переходять до консервативних стратегій управлінняфінансами, активно використовуючи готівку та обмежуючи витрати. Проте, ті жсамі умови змушують споживачів шукати альтернативні шляхи здійснення покупок,зокрема віддаючи перевагу електронним каналам замовлення та оплати.В межах цієї роботи плануємо дослідити особливості споживчої поведінки тафункціонування економіки на основі аналізу даних банківського сектору та сегментуелектронної комерції. Це дозволить нам отримати глибше розуміння того, якзмінюється споживча поведінка в умовах цифрової економіки та як це впливає наекономічні процеси, а також змоделювати зміну валового внутрішнього продуктузалежно від обсягів безготівкових коштів.