КРИЗИ: ПРИЧИНИ, ТИПИ ТА НАСЛІДКИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Галина Возняк; Андрій Стасишин (Фінансовий простір, 2023)
В статті визначено сутність «кризи», обґрунтовано причини її виникнення. Визначено та охарактеризовано типи крих. Особлива увага приділена фінансово-економічним кризам. Виявлено особливості прояву криз для місцевого економічного розвитку. Значна увага приділена кризовим аспектам, обумовленим пандемією та війною в Україні.  Детерміновано наслідки кризи для місцевого економічного розвитку. Наголошено, що за останні п’ятнадцять років Україна пережила кілька кризових періодів поспіль. Широкомасштабне вторгнення росії в Україну посилило економічну нестабільність, загострило проблеми в системі державних та місцевих фінансів. Війна росії проти України неабияк підірвала поступ громад, загострила проблеми багаторівневого управління, посилила територіальні асиметрії. Аргументовано, що динамічні зміни в усіх сферах життєдіяльності територіальних громад потребують миттєвих відповідних стратегічних і тактичних рішень. В цьому сенсі вдосконалення інструментів бюджетної політики дасть змогу органам місцевого самоврядування бути фінансово спроможними виконувати власні і делеговані повноваження та забезпечувати власний поступ. Доведено, що доречними в цьому сенсі є: зміна механізму горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів; перегляд механізмів адміністрування майнових податків; створення стимулів для відновлення економіки через, наприклад, зниження ставок за кредитами, що дозволить наповнити економіку «дешевими» грошима. Послаблення фінансової нестабільності неможливо досягти лише заходами чи інструментами бюджетної чи фіскальної політики, потрібна їх координація та узгодженість.