ЗАСТОСУВАННЯ ХМАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ УПРАВЛІННЯ ТА ПЛАНУВАННЯ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВА - Ірина Шевчук; Богдан Депутат; Діана Країло (Фінансовий простір, 2024)
У статті здійснено аналіз впливу систем планування ресурсів підприємства (ERP) на підвищення ефективності управління бізнес-процесами в умовах цифрової трансформації економіки. Розглянуто особливості застосування різних моделей ERP-рішень (локальних, хмарних, гібридних) та охарактеризовано їхню роль у забезпеченні адаптивності підприємств до змін зовнішнього середовища. На основі порівняльного аналізу розвитку світового та українського ринку ERP-систем виявлено тенденцію до зростання попиту на хмарні рішення, інтегровані з технологіями штучного інтелекту, Інтернету речей та блокчейну. Особливу увагу приділено проблематиці заміщення російських програмних продуктів в українських реаліях та формуванню безпечної інформаційної інфраструктури в умовах військової агресії. За результатами дослідження обґрунтовано необхідність стратегічного підходу до вибору ERP-систем як одного з ключових чинників підвищення конкурентоспроможності, фінансової стійкості та інноваційного розвитку підприємств.