ФІНАНСОВА ПОЛІТИКА У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ - Галина Возняк; Юрій Голинський (Фінансовий простір, 2024)
У статті розкрито теоретико-методологічні засади фінансової політики розвитку територіальних громад. Обґрунтовано авторський підхід до розуміння суті даного поняття. Доведено, що дане поняття є інтегрованим, комплексним видом політики, який узагальнює в собі кілька напрямів та розкривається логічним поєднанням таких складових: а) врахування інтересів суб’єктів місцевої фінансової політики та їх ролі у забезпеченні економічного зростання територіальних громад; б) визначення напрямів формування та ефективного використання фінансових ресурсів; в) реалізацію заходів в напрямі досягнення стратегічних цілей місцевого економічного розвитку. Конкретизовано принципи, функції та інструменти реалізації такої політики. Визначено стратегічні та тактичні цілі фінансової політики розвитку громад. Аргументовано, що фінансова політика забезпечення економічного зростання територіальних громад в умовах нестабільності має бути адаптивною, стійкою та орієнтованою на досягнення ціле місцевого економічного розвитку, підтримку населення, бізнесу та критичної інфраструктури. Конкретизовано заходи реалізації фінансової політики в розрізі її структурних складових (бюджетної, податкової, інвестиційної). В дослідженні наголошено, що зважаючи на безпековий виклик, фінансова політика для різних типів громад не може бути уніфікованою та має враховувати: географічне розташування громади, гнучкість у розподілі публічних коштів, оптимізацію витрат, підтримку критично важливих для забезпечення життєдіяльності мешканців об’єктів, взаємодію з міжнародними партнерами тощо.