ОЦІНКА СФЕРИ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ В ГОСПОДАРСЬКІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ - Оксана Вільчинська; Сергій Стебелько (Фінансовий простір, 2024)
У статті розглянуто сучасний стан та динаміку розвитку системи публічних закупівель в Україні з акцентом на її аналітичне забезпечення, ефективність та прозорість. Аналізуються ключові аспекти функціонування електронної системи Prozorro, оцінюються статистичні показники за 2023 рік, включаючи рівень конкуренції, частку успішних процедур, участь іноземних компаній та вплив чинного законодавства. Окрему увагу приділено трансформаціям у закупівельній сфері під час воєнного стану, включаючи спрощення процедур та зниження відкритості тендерів. Висвітлюються виклики та перспективи вдосконалення публічних закупівель в умовах постійних змін і необхідності забезпечення державної безпеки.