РОЗВИТОК РИНКУ ФІНАНСОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВІЙНИ - Ігор Назаркевич; Юлія Шушкова (Фінансовий простір, 2024)
Стаття присвячена комплексному дослідженню ринку фінансових технологій (ФінТех) в Україні. З’ясовано ключові етапи становлення українського ринку фінансових технологій та здійснено їх характеристику. Визначено ключові сегменти та складові ринку фінансових технологій в Україні на сучасному етапі. Досліджено особливості впливу повномасштабного вторгнення на функціонування ринку та адаптаційні механізми, що дозволили сектору не лише вистояти, але й продемонструвати стійкість та інноваційний потенціал. Проаналізовано поточний стан ФінТех ринку України, вплив НБУ на формування регуляторного середовища, інвестиційний клімат, основні тенденції та виклики в умовах війни. Розглянуто основні елементи FinTech, такі як цифрові платежі, peer-to-peer кредитування, блокчейн-технології та регуляторні ініціативи. На основі проведеного дослідження обґрунтовано перспективи подальшого розвитку фінтех-індустрії в Україні. Зокрема, окреслено перспективи розвитку українського ФінТеху з урахуванням національної специфіки та в контексті євроінтеграційних прагнень і глобальних трендів.