ВПЛИВ КІЛЬКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ НА МЕХАНІЗМ ФІНАНСУВАННЯ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ЛЬВІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ - Наталія Ситник; Оксана Західна; Вікторія Огребчук (Фінансовий простір, 2024)
Стаття присвячена дослідженню впливу кількісних показників на механізм фінансування закладів загальної середньої освіти Львівської міської територіальної громади. Актуальність дослідження обґрунтована необхідністю оптимізації розподілу бюджетних коштів у сфері освіти. Проаналізовано динаміку ключових кількісних показників, таких як кількість учнів, кількість вчителів та фактична наповнюваність класів, за період 2021-2023 роки. Також розглянуто тенденції зміни видатків Львівської МТГ на освіту. Результати аналізу свідчать про зростання обсягів фінансування, пов'язане зі збільшенням контингенту учнів та педагогічного персоналу. Водночас виявлено проблему диспропорцій у розподілі коштів між окремими навчальними закладами. Побудовано лінійну та поліномінальну моделі для прогнозування видатків, виявлено тенденцію до їх зростання. У висновку наголошено на важливості врахування кількісних показників для справедливого та ефективного фінансування, а також запропоновано шляхи вдосконалення механізму фінансування.