ТЕРИТОРІАЛЬНІ ГРОМАДИ В УМОВАХ ВІЙНИ В УКРАЇНІ: СТАН, ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ - Галина Возняк; Данило Сороковий (Фінансовий простір, 2025)
У статті проведено проблемно-орієнтовний аналіз функціонування та розвитку територіальних громад України в умовах війни в розрізі чотирьох типів громад (громади у прифронтових регіонах; громади, що зазнали руйнувань та часткової окупації і де відновлено контроль України; громади у регіонах підтримки; громади в тилових регіонах). Зважаючи на територіальну диференціацію за безпековим чинником визначено нові виклики та загрози посту територіальних громад України. Аргументовано, що за період повномасштабного вторгнення рф в Україну суттєво посилися демографічна, соціально-економічна криза та криза управління публічними фінансами. Встановлено, що для різних типів громад помітні різні особливості прояву кризи. Наприклад, для демографічної кризи: прифронтові громади, будучи територіями з найвищим рівнем ризиків для життя і здоров’я населення є осередком найбільшої концентрації ВПО; для громад, в яких відновлено контроль фіксуємо повернення мешканців та повторне переміщення; в громадах регіонів підтримки сформувалася специфічна демографічна ситуація, що пов’язана з різким зростанням навантаження на соціальну інфраструктуру та ринок праці; у громадах тилових регіонів фіксуємо перерозподіл трудових і освітніх ресурсів, посилення тиску на системи охорони здоров’я та соціальних послуг, а також трансформацію локальних ринків житла та праці. Показано, що війна нерівномірно вплинула на економічну активність в громадах. Серед чинників, які негативно вплинули фінансову стійкість територіальних громад в дослідженні виокремлено кризу публічного управління публічних фінансів. Наголошено на необхідності запровадження адаптивної диференційованої політики відновлення та розвитку територіальних громад для різних типів громад, які наразі функціонують в Україні.